Simon Stevin Kazerne: bakermat van VredeKwartier

De luxe woonwijk VredeKwartier staat op een historische plek. Decennialang stond hier namelijk de Simon Stevin Kazerne, de grootste kazerne van Ede. De naam VredeKwartier verwijst hiernaar.

Anno 1938Geen andere gemeente in Nederland had zoveel kazernes als Ede. Aan de Nieuwe Kazernelaan lagen maar liefst zeven kazernes. De bouw van de Simon Stevin Kazerne begon in 1938, maar deze was nog niet voltooid toen de Tweede Wereldoorlog begon. De Duitsers bouwden de kazerne af. Ze plaatsten daarbij uitkijktorens en bouwden schuilkelders. Ze noemden het de ‘Langenbergkazerne’. Sinds 1946 maakte de Nederlandse krijgsmacht weer gebruik van de kazerne. In de jaren tachtig was Ede de thuisbasis van 4.000 militairen. In 2010 sloten alle kazernes in Ede, na honderd jaar aanwezigheid van het leger.

Veluwse Poort

Op 1 januari 2011 droeg Defensie de kazerne over aan de gemeente Ede, die het terrein opnam in De Veluwse Poort. Anders dan de andere kazernes in Ede, was de Simon Stevin Kazerne geen rijksmonument. Vrijwel alle gebouwen maken daarom plaats voor luxe nieuwe woningen. Twee kazernegebouwen blijven behouden. Die liggen naast de appartementen van het BloemKwartier.

Ook wonen op deze historische plek?

Bekijk de verschillende woningtypen
Bekijk de woningen

Vredekwartier is onderdeel van